Saturday, July 28, 2007

Meie - dessantnikud (pinginaabrite eri)

Selle loo jutustas mulle keska-aegne pinginaaber, kes karmidel kaheksakümnendatel sunniti kordusõppustele Viljandi dessantpolku
Teadupärast on õhudessantvägede oluline osa hüpped, nii öised kui päevased. TPI sõjalise kateedris leitnandipagunid teeninud poisid kutsuti teatud aja pärast siia-sinna omandatud tedadmisi kinnistama, mingil põhjusel armastati eesti poisse suunata kas Afganistani või dessantpolku. Kordusõppustel pikka pidu ei peetud, juba teisel päeval kupatati hüppele, kusjuures enda varju pidid ise pakkima ja see pole mitte tänapäevane sportvari, aga suur ja raske dessantkuppel, mille langemiskiirus ja manööverdusvõime on tänapäevase varjuga võrreldes üpris nigel. Poisid kupatati lennukisse, kruviti taevasse ja suunati instruktori lahke õlavopsuga üksteise järel sinavasse taevalaotusse. Kordusõppuste meestel tuli nädala jooksul hüpata kolm korda, siis oldi dessantnikud valmis. Pinginaaber kirjeldas neid kolme hüpet nii – esimesel hüppel on huvitav, tahad teada, mis värk on ja kuna instruktor, kel rinnas 1000 hüppe märk, on kinnitanud, et see on kukepea, hüppad ka ise üsna rõõmsal meelel. Teine kord......enam niiväga ei hüppa, sest esimene kord polnud üldse nii lõbus ja pealegi rääkisid teadjad poisid peale esimest hüpet, et eelmistel kursustel kukkus üks partisan surnuks....Kui need aspektid sulle luugil meelde tulid ja sa avaldasid kehakeelega teatud kõhklusi, anti konkreetne hoop raske dessantnikusaapaga teatud kohta keha tagaosas ja nii sa lendasidki.....nagu lind.
Kolmas hüpe oli öine ja öeldi kenasti ette, et väeossa tagasijõudmine on teie enda mure. Keerutati-krutiti pisut kaugemale kui tavaliselt ja ka hüpe toimus ilma kõrvalise abita, aga maandusid mehed tõelises metsas, taskus vaid kompass ja tapjanuga. Hommikuks ei jõudnud seltsimees leitnant veel kuhugi, lõunaks selgus, et nad on maha pillutud umbes 20 kilomeetri kaugusele polügoonile, kust joogiveeta ja toiduta kiirmarsil liikudes jõudis ta juba järgmiseks õhtuks kaardile märgitud kogunemispunkti. Pingnaabri ponnistusi kroonis uus tilluke kuldne täheke pagunitel ja vastav märge reservohvitseri rohelisekaanelises raamatukeses.

No comments: